Over Christianne Muusers

Carolus BattusChristianne MuusersMarleen WillebrandsAlexandra van Dongen

Christianne Muusers © Koninklijke Bibliotheek, Jos Uljee

Christianne Muusers (1959) schreef de hoofdstukken over keukengerei en de keukenpraktijk in de tijd van Battus, en had de redactie over de bewerkte recepten die zij en Marleen hebben getest. De hertaling en het glossarium maakten Marleen en Christianne in samenwerking.

Christianne is Neerlandica en medieviste. Oorspronkelijk was ze gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, maar inmiddels reikt haar culinair-historische belangstelling van de Romeinse tijd tot in de negentiende eeuw.

Email Christianne Muusers direct, of gebruik de contactpagina van battus.nl om de auteurs tegelijk te bereiken.

Op uitnodiging geeft Christianne ook lezingen, presentaties en workshops, maar vanwege de pandemie nu even niet. Je kunt wel op deze pagina zien wat er zoal op de plank ligt. In overleg maakt ze ook lezingen ‘à la carte’, daarvoor is wel een voorbereidingstijd van minstens drie maanden nodig.

Online

Sinds 2002 beheert zij de website Coquinaria. Hierop verschijnen minimaal iedere twee maanden een nieuw historisch en modern recept. De historische recepten beslaan de Romeinse oudheid tot en met de twintigste eeuw, en er zijn zelfs twee ‘prehistorische’ recepten. Op de gelijknamige Facebookpagina worden de nieuwste recepten aangekondigd, en soms staan er foto’s en verslagen van proefkooksessies en andere zaken.

Op haar blog Edelike spijse staan berichten, gedachten, korte recepten. Kortom: “Gemompel en gemopper van een culinair hysterica”. Dat is dan ook de ondertitel van dit blog.

Kookboekrecensies bevat boekbesprekingen van kookboeken en boeken over culinaire geschiedenis, maar net als het blog wordt deze site onregelmatig geupdated.

Publicaties

Sinds 2012 publiceert Christianne in de edities van de regionale kwartaalbladen Nesselande Living et cetera. Sinds 2017 heeft ze een rubriek in het tweemaandelijkse tijdschrift Herenhuis, en sinds 2020 in het kwartaalblad Vind.

 • Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. (Het Zwarte Schaap, 2019). Bijbehorende webpagina. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
 • ‘Nieuwe recepten voor het bereiden van pauw’ In Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 31-2, 2017, pp.66-74). Op Academia.edu.
 • Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.  (Karakter, 2016). Bijbehorende webpaginaRecensies. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
 • ‘Meid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?’ In Boekenwereld (jaargang 31-3, 2015, pp. 50-55). Op Academia.edu.
 •  ‘Vette handen en vieze tafellakens’. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79. Op Academia.edu.
 • ‘Suiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 21-34). Op Academia.edu.
 • ‘Proef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 119-137). Op Academia.edu.
 •  ‘Eten en drinken in de Middeleeuwen’ In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011, pp.58-79).
 • Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
 •  ‘In de ban van Behemoth’, Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org, pp.164-171). Op Academia.edu.
 • Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
 • ‘” Ende dienet ter tafelen”. Culinaire recepten uit de Middeleeuwen’,  Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002, pp. 147-167). Op Academia.edu.

Marleen Willebrands en Christianne Muusers hebben eerder samengewerkt voor het kookboekje dat in 2007 bij de speciale editie van de dvd Kruistocht in spijkerbroek verscheen. Het kookboekje is als pdf beschikbaar via de website van Marleen (klik hier)