Het menu van Battus

In de editie van het Excellente kookboek zijn dertig bewerkte recepten opgenomen. Deze zijn door Roos Mestdagh prachtig gefotografeerd op grote tafels in een menu van drie gangen. De tafels zijn gedekt in de sfeer van de zestiende eeuw. Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben tijdens het proefkoken ook veel foto’s gemaakt. Klik hieronder in het menu op de postzegels om deze foto’s in groter formaat te zien. Het watermerk op de foto’s slaat niet op de kok, maar op de fotograaf.

De bewerkte recepten zijn opgenomen in het boek. Maar Christianne en Marleen hebben véél meer recepten getest! Een overzicht van recepten uit het Excellente kookboek op de websites Kookhistorie van Marleen Willebrands en Coquinaria van Christianne Muusers en in hun publicaties staat op deze pagina.

Eerste tafel

Gerookte sausijsjes

Gerookte sausijsjes

Kapoen in blancmangersaus

Kapoen in blancmanger

Gekonfijte krenten

Gekonfijte krenten

Trimolette bij Patrijs

Trimolette bij Patrijs

Amandelboter

Amandelboter

Gestoofde uien

Gestoofde uien

Geroosterde lever

Geroosterde lever

Hutspot van hert

Hutspot van hert

Zalmpasteitjes

Zalmpasteitjes

Deuse geertjes

Deuse geertjes

Bruwet fulleet

Bruwet fulleet

Gestoofde eend

Gestoofde eend

 

Tweede tafel

Gevulde kweeën

Gevulde kweeën

Gestoofde spinazie

Gestoofde spinazie

Forel in gelei

Forel in gelei

Appeltaart

Appeltaart

Kip met pomerans

Kip met pomerans

Gerechtje bij gebraad

Gerechtje bij gebraad

Saupiquet bij konijn

Saupiquet bij konijn

Gevulde savooiekool

Gevulde savooiekool

Lamspastei, camelinesaus

Lamspastei, camelinesaus

Spaanse marsepein

Spaanse marsepein

..

 

Derde tafel

Kruisbessenmoes

Kruisbessenmoes

Peren in hipocras

Peren in hipocras

Gekonfijte gember

Gekonfijte gember

Schotelvlade

Schotelvlade

Kweekruid

Kweekruid

Gekronkelde struiven

Gekronkelde struiven

Slurpertjes

Slurpertjes

Oublies

Oublies

Karnemelkse kaas

Karnemelkse kaas

..