Links bij het Excellente kookboek

Omdat webpagina’s wel eens verhuizen, of zelfs helemaal verdwijnen, hebben de auteurs ervoor gekozen om links van publicaties in de bibliografie van het Excellente kookboek die online beschikbaar zijn, hier te vermelden. Zo is het overzicht altijd actueel.

De websites en blogs van de auteurs zijn te vinden op de auteurspagina’s van
Christianne Muusers – Marleen Willebrands – Alexandra van Dongen

Contemporaine teksten

Rembert Dodoens, Cruijdeboeck. Antwerpen, J. van der Loe, 1554 – link

Rembert Dodoens, Cruyde Boeck. Antwerpen, Jan van der Loe, 1563 – link

Conrad Gessner, Vogelbuoch (…). Zürich, Christoffel Froschouwer, 1557 – link

Conrad Gessner, Thierbuoch (…). Zürich, Christoffel Froschouwer, 1583 – link

Matthias de Lobel, Kruydtboec. Antwerpen 1581 – link

Wel ende edelike spijse (ms UB Gent 1035), editie, hertaling en vertaling in Engels door Christianne Muusers – link

Convoluut KANTL Gent 15, editie, hertaling en vertaling in Engels door Christianne Muusers – link

Kookhistorie.nl, transcripties door Marleen Willebrands van o.a. Een notabel boecxken van cokeryen (Brussel ca. 1514), het Cocboeck van Carolus Battus (Dordrecht 1593), Magirus’ Koocboec oft familieren keukenboec (Leuven 1612) en De verstandige kock (ed. Amsterdam 1667 en 1669) – link

Afbeeldingen

ALMA (Afbeelding Linkt met Artefact), Museum Boijmans Van Beuningen – link

Algemeen

Delpher – link

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) – link

dordtenaZOEKer over Carel Baten link

Nationaal Biografisch Woordenboek (NBW) – link

Regionaal Archief Dordrecht (RAD), Biografisch Woordenboek, Carolus Battus (Cees Esseboom) –  link

Woordenboek der Nederlandsche Taallink