Omdat webpagina’s wel eens verhuizen, of zelfs helemaal verdwijnen, hebben de auteurs ervoor gekozen om links van publicaties in de bibliografie van het Excellente kookboek die online beschikbaar zijn, hier te vermelden. Zo is het overzicht altijd actueel.
De websites en blogs van de auteurs zijn te vinden op de auteurspagina’s van
Christianne Muusers – Marleen Willebrands – Alexandra van Dongen
Contemporaine teksten
Rembert Dodoens, Cruijdeboeck. Antwerpen, J. van der Loe, 1554 – link
Rembert Dodoens, Cruyde Boeck. Antwerpen, Jan van der Loe, 1563 – link
Conrad Gessner, Vogelbuoch (…). Zürich, Christoffel Froschouwer, 1557 – link
Conrad Gessner, Thierbuoch (…). Zürich, Christoffel Froschouwer, 1583 – link
Matthias de Lobel, Kruydtboec. Antwerpen 1581 – link
Wel ende edelike spijse (ms UB Gent 1035), editie, hertaling en vertaling in Engels door Christianne Muusers – link
Convoluut KANTL Gent 15, editie, hertaling en vertaling in Engels door Christianne Muusers – link
Kookhistorie.nl, transcripties door Marleen Willebrands van o.a. Een notabel boecxken van cokeryen (Brussel ca. 1514), het Cocboeck van Carolus Battus (Dordrecht 1593), Magirus’ Koocboec oft familieren keukenboec (Leuven 1612) en De verstandige kock (ed. Amsterdam 1667 en 1669) – link
Afbeeldingen
ALMA (Afbeelding Linkt met Artefact), Museum Boijmans Van Beuningen – link
Algemeen
Delpher – link
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) – link
dordtenaZOEKer over Carel Baten link
Nationaal Biografisch Woordenboek (NBW) – link
Regionaal Archief Dordrecht (RAD), Biografisch Woordenboek, Carolus Battus (Cees Esseboom) – link
Woordenboek der Nederlandsche Taal – link